Edvin Marton

Edwin Marton

Sport Emmy-díjas magyar hegedűművész és zeneszerző. Népszerűségét a crossover (modern klasszikus) stílusban előadott szerzemények, a 2006-os téli olimpiai játékok műkorcsolya bajnokságon két olimpiai bajnoki címet elért produkcióhoz írt zenéi és a gáláján való élő szereplése hozták meg.

Tiszaújlakon járt általános iskolába. Először ötévesen vett a kezébe hegedűt, de a vonót már háromévesen tarthatta. Hétévesen már Mozart hegedűversenyeit játszotta. Első koncertjén – 1986 novemberében – tizenkét évesen a Moszkvai Szimfonikusokkal játszott.

1983–1990 között a Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban (Moszkva) tanult, majd 1990-től – miközben ösztöndíjjal 1994-ben Juilliard School of Music (New York), 1995-ben pedig a bécsi zeneakadémián tanult egy-egy évet – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola különleges tehetségek tagozatára járt, ahol 1997-ben végzett hegedűművész szakon.

A Berlini Filharmonikusoknál debütált, de már a kilencvenes évek második felében fellépett a washingtoni Kennedy Centerben is, 1995-ben pedig a Carnegie Hallban koncertezett. 1996-ban a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus zenekarának szólistája volt.

Első lemeze 1996-ban jelent meg a Hungarotonnál. Első önálló, nemzetközi elismerését 1997-ben kapta. New Yorkban ismerkedett meg a crossover stílussal és ezután váltott a klasszikusból ebbe az irányba. Az első show-jellegű bemutatóját – amelyben a klasszikus zene és a „virtuóz hegedűiskola” hagyományait modern, könnyűzenei hangzással ötvözte – akkori svájci menedzsere, Andreas Camenzind segítségével hozta létre Magic Stradivarius címmel.

2000 telén már ezzel a repertoárral aratott sikert Európa-szerte. Ekkor alapította meg a 'Pearls of Classics' kamarazenekart, melynek húsz hölgy tagja volt, majd 2004-ben a Monte Carlo Orchestra nevű, öt lányból álló zenekart, akikkel 2006-tól a Budapest Balettel közös Stradivarius Koncert Showval járta a világot. A multinacionális BMG hanglemezkiadó 2001-ben szerződtette, mely együttműködésből született meg a Strings 'n' Beats című albuma.

Elsősorban – a 2006-os torinói olimpiai játékokon – Jevgenyij Pljusenko révén vált ismertté, pedig a Művészet a Jégen (Art on Ice) című zeneművet még 25 éves korában szerezte a Zürichben működő világhírű jégrevü nyitózenéjeként – Pljuscsenkóval itt találkozott.

Világszerte turnézik és többek között olyan előadókkal lépett már színpadra, mint Seal, Zucchero, vagy a Supertramp és Gloria Gaynor.
2008-ban jelent meg az "A hegedű hercege, Edvin Marton titkos élete.” című életrajzi könyv – Victoria Rose tolmácsolásában –, melyet angol, magyar, román és orosz nyelven is kiadtak.
Öt nyelven beszél: magyarul, ukránul, oroszul, angolul és németül.
Forrás: Wikipedia

Előadás: 2020. július 18. 20:00-21:00

Földiné Irtl Melinda

19 éve a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tanít, Buddhista Dharma tanító a hivatása. Indiában, Bangaloreban 2007-ben diplomázott a Swami Vivekanada Yoga Anusandhana Samsthana egyetemen Masters in Yogic sciences két éves egyetemi bentlakásos, Mesterszakos képzésen.

19 éve B.K.S.Iyengar módszere szerint gyakorolja az ászanakat és a pránájáma gyakorlatokat, hivatalos okleveles Iyengar tanár.

2016-ban Jógarádzsa Kiválósági díjat kapott.

7 évig az Indiai Nagykövetség jóga oktatója, valamint Birthlight kismama jóga, Baba-mama jóga, okleveles oktatója.

2 gyermeke van, emellett zenész, hegedül és énekel több alternatív, rock, indiai zenét játszó együttesekben. Jelenleg az ELTE PPK Neveléstudományi doktori iskolájában végzős doktorandusz. Sokféle egyéb dologban is részt vesz, például általános iskolai buddhista hitoktatásban vagy börtön pasztorációban.

Jóga: 2020. július 13-16.

Scroll to Top